Verzorging

 

VERZORG JE KAMERPLANT ALS EEN PRO

Ben je een n00b als het gaat over het onderhouden van je plant? Geen idee hoeveel zonlicht, potgrond en water je nieuwe Hipsterplant nodig heeft? Zorg er dan voor dat je de basics van het verzorgen onder de knie krijgt. Je plant is je eeuwig dankbaar. En je portemonnee natuurlijk ook.

We helpen je graag met de basiskennis voor het verzorgen van je kamerplant.

 
             
 

FOTOSYNTHESE: ZORG VOOR DE JUISTE HOEVEELHEID WATER, LICHT EN VOEDING

Door middel van fotosynthese voorziet de plant zichzelf van energie. Bij het proces van fotosynthese gebruikt de plant 3 basiselementen: koolstofdioxide (CO2), water (H2O) en licht. Via haar huidmondjes neemt de plant koolstofdioxide op. Je plant heeft voldoende water nodig om haar huidmondjes te openen zodat ze kooldioxide kan opnemen. De 3 basiselementen zet de plant vervolgens om in zuurstof (O2) en glucose (C2H12O6), stoffen waar de plant (en ook jij) energie van krijgt.

 

LEES PER PLANT WAT DE JUISTE HOEVEELHEID WATER, LICHT EN VOEDING IS

Of je nou een Cactus, een Palm of een Bananenplant in huis neemt, elk soort kamerplant heeft een unieke mix aan behoeftes. Daarom is het lastig om specifieke richtlijnen te geven. Per plant lees je met welke mix je de meeste fotosynthese in werking stelt. Hieronder lees je de algemene basiskennis voor het verzorgen van je plant. 


 
Hoeveel water heeft een plant nodig?

Hoeveel water je kamerplant nodig heeft om zich lekker te voelen is sterk afhankelijk van 7 factoren

 1. Oorsprong van de plant
 2. Grootte van de plant 
 3. Grootte van het blad
 4. Het seizoen
 5. Luchtvochtigheid in de ruimte
 6. Hoeveelheid zonlicht
 7. Temperatuur in de ruimte

Dit lijkt ingewikkeld, maar in principe is het vrij simpel! Want… 

 • Een plant uit de woestijn is gewend om op weinig water te leven.
 • Een grote plant of een plant met een groot blad heeft meer water nodig. Een olifant drinkt immers ook ruim 200 liter per dag. 
 • Planten houden van een aangename temperatuur en licht. Daarom vallen ze in de winter vaak in een winterslaap. Tijdens deze periode lopen processen trager en hebben ze minder water nodig.
 • Wanneer mensen hoog in de bergen lopen met ijle lucht krijgen we moeite met ademen. Zo heeft een plant moeite met een omgeving met een lage luchtvochtigheid en heeft extra aandacht nodig.
 • Een plant verdampt net als de mens een deel van zijn opgenomen vocht. Wanneer de zon en warmte toenemen verliest de plant sneller vocht en vraagt aandacht om uitdroging te voorkomen.
Handige tips & tricks voor het bewateren van je plant
Met deze 7 tips & tricks bewater je je kamerplant als een pro:

 1. Kies een gieterroutine die aansluit bij de behoeftes van je kamerplant.
 2. Geef je plant ‘s ochtends water. Dat vindt ze het prettigst.
 3. Zorg voor een passende luchtvochtigheid. In de winter is de luchtvochtigheid lager dan in de zomer. Zet daarom bijvoorbeeld een kommetje water op de kachel. PS: bruine vlekken op bladeren wijzen op een te lage luchtvochtigheid. 
 4. Geef niet teveel water als je een pot hebt waarbij geen water kan weglopen. Teveel water zorgt voor wortelrot en dan is het redden van je plant erg lastig. 
 5. Houd de temperatuur van het water ongeveer gelijk aan de kamertemperatuur. 
 6. Zorg dat je kamerplant in aarde te staat die altijd wat vochtig is. Maar let op: er is een verschil zit tussen vochtig en kleddernat.

Kortom: leer je kamerplant goed kennen, fix jezelf een gieterroutine en bekijk tijdens het wachten op de pizzabezorger eens goed de aarde en bladeren van de plant. Een beetje liefde kan nooit kwaad.


 

Hoeveel zonlicht heeft je plant nodig?
Niet iedere plant kan tegen dezelfde hoeveelheid zonlicht. Om goed te kunnen bepalen wat de plant prettig vindt, lees de volgende 2 punten:

 1. Waar komt de plant oorspronkelijk vandaan? En hoeveel zonlicht absorbeert hij daar? Houd hierbij wel rekening dat een plant gekweekt wordt met gematigd licht en dus niet meer zoveel aan kan als zijn voorouders konden.
 2. In het voorjaar en de zomer is de zon een stuk sterker dan in de herfst en winter. Houd tijdens de seizoenswisselingen dus rekening met de plaatsing van je plant.

Waar zet je je plant neer?
Er bestaan 3 verschillende lichtcategorieën. Hieronder zie je welke:


 

Welke voeding geef je aan je kamerplant?
Je kan de voeding in verschillende soorten en maten krijgen, zo heb je biologische voeding, voeding welke je maar één keer in het half jaar hoeft toe te dienen, voeding spray, voeding speciaal voor een groener blad en zo kan je nog wel wat soorten vinden. De keus is aan jou, houd in ieder geval even rekening met de volgende punten:

Wel of geen voeding geven aan je kamerplant?
In de plantenscene horen we van sceptische klanten vaak zeggen: “Een plant is natuur! En in de natuur heb je toch ook geen groene fles met een raar goedje erin? Waarom zou ik dat dan wel gebruiken?” En gelijk hebben ze. Een plant is natuur. Maar ze staat niet in haar natuurlijke omgeving! Het is soms dus goed om haar een ‘beetje extra’ voeding te geven. Want door dit ‘beetje extra’ groeit je plant beter en worden de bladeren en bloemen feller van kleur. Je plant straalt en is minder vatbaar voor ziektes. 

 • Raadpleeg de richtlijnen voor het verzorgen van jouw plant.
 • Houd je aan de samenstelling voeding en water zoals aangegeven op het etiket van de voeding.
 • Cactussen, palmen, vetplanten en bonsaibomen reageren beter op voeding speciaal voor hun soort.
 • Het toedienen van voeding bij een zieke plant kan soms nog zieker maken. Pas hier dus mee op!

Kortom: Lees het etiket op de verpakking goed.  Met de juiste voeding shinet je plant als een pasgepoetse Wayfarer!


 

Je nieuwe kamerplant is geleverd. Wat nu?
HOPPA! Dat was simpel! De bezorger is geweest en de pot voor de plant stond al klaar. De plant even overzetten van de verpakking naar de pot en je sfeerupgrade is afgerond. Voor de korte termijn is dit natuurlijk een prima oplossing maar voor de lange termijn vraagt je plant iets meer aandacht. Tijd om op te potten!

Hoe werkt het oppotten van je plant?
Een plant groeit namelijk niet zo goed in het plastic potje waar hij in arriveerde. Zodra de plant groeit voelt dat plastic bekertje al snel als een te strakke skinny jeans. Wacht dus niet te lang met het oppotten van je plant. Dit doe je in 8 stappen:

 1. Kies voor een pot die iets groter is dan de kluit van je plant.
 2. Leg een laagje Hydro korrels op de bodem neer voor een betere afwatering en voorkomt wortelrot.
 3. Vul de pot gedeeltelijk met potgrond.
 4. Bevrijd je plant van haar oude huisje en zet hem in de pot.
 5. Vul de pot verder met aarde. Niet helemaal tot aan de rand. Anders heb je straks overstromingen bij het water geven.
 6. Stamt de grond een beetje aan, niet te hard.
 7. Geef de plant direct veel water, daarna volgens recept.
 8. Herhaal dit proces minstens 1 keer per jaar.

Waarom 1 keer per jaar ompotten/oppotten?
De potgrond bevat voeding voor de plant. Na verloop van tijd snoept je plant dit allemaal lekker op zodat ze nóg mooier en groter wordt. Het is daarom belangrijk om je plant één keer per jaar te voorzien van nieuwe potgrond, een mooi moment hiervoor is het vroege voorjaar. Je volgt gewoon de 8 stappen zoals die bij het oppotten zijn. Zorg ervoor dat je daarbij zoveel mogelijk oude potgrond verwijdert. Is je plant in de bloei? Laat hem lekker bloeien en pot hem om na de bloeiperiode.